lauantai 14. marraskuuta 2015

Joulutunnelmissa

Reilun kuukauden päässä se häämöttää...Nimittäin joulu! Miten se aika taas on kulunutkin niin vauhdilla...Vaikka maassa ei vielä pysyvää lunta olekaan, on meillä kotona sisällä alettu pikkuhiljaa valmistautumaan jouluun. Ostin viikolla huonekuusen ja muutaman uuden kynttilälyhdyn. Tänään kaivoin varastosta vielä esiin vähiten jouluisia somisteita, joita sijoittelin alakertaamme. 

Monella jouluvalmisteluihin kuuluu kiinteästi leipominen, niin myös minulla. Lapsuuden kodissani äitini teki aina kaikki joululeivonnaiset itse. Omena ei taida olla kauas puusta pudonnut, sillä minun joulumieleni ei synny ellen saa itse valmistaa muun muassa joululeipomuksia. Onneksi minulla on nykyisin siihen kaksi innokasta apuriakin :). 

Anoppini, joka tietää innostukseni leipomiseen, antoi minulle lähes kymmenen vuotta sitten joulun alla kirjan nimeltään "pieni piparkakkukirja". Tuosta kirjasta tuli samantien suosikkini ja muutamien kokeilujen jälkeen löysin sieltä lempipiparkakkureseptini, jonka haluan jakaa teidän lukijoiden kanssa. 

Nämä suussa sulavat, ohuet ja rapeat piparkakut ovat omiaan muun muassa joulun kahvipöytään tai pikku naposteltavaksi juustojen kanssa. Piparkakkutalojen tekoon tai isompien piparkakkujen leivontaan tämä kyseinen ohje ei kuitenkaan sovi, sillä taikina on lähtöjään paljon pehmeämpää kuin se perinteinen piparkakkutaikina. Tästä syystä lasten kanssa tällä taikinalla on hieman haastavaa leipoa. Suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan, sillä kaikki jotka näitä ovat maistaneet, ovat tykänneet erityisen paljon.



PUKINMUORIN JOULUPIPARIT

250 g margariinia
200 g sokeria ( 2 1/4 dl)
100 g siirappia (1 1/3 dl)
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl soodaa
noin 400 g puolikarkeita vehnäjauhoja (6-7 dl)

  1. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää siirappi hyvin vatkaten, samoin kananmuna. Sekoita mausteet ja sooda jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. 
  2. Peitä taikina ja anna sen kiinteytyä viileässä seuraavaan päivään.
  3. Pehmennä osa taikinasta käsissä palloiksi, taputtele jauhotetulla pöydällä levyiksi ja kauli ohueksi. Ota muoteilla kuvioita ja nosta ne leivinlastalla leivinpaperille.
  4. Paista 160 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes piparit ovat kauniin vaaleanruskeita. 

 Itse teen taikinan yleensä kaksinkertaisena, mutta siitä tuleekin sitten ihan kunnon satsi piparkakkuja. Tässä ohjeessa paistoajan ollessa noin 20 minuuttia leipomiseen kuluu vain helposti useampi tunti, joten aikaa kannattaa varata. Jauhoja laitoin itse reilusti, koska taikina tosiaan on tosi pehmyttä. 

Tällä kertaa nämä piparit eivät kylläkään ole jouluksi, vaan meidän esikoisen tuleville 5 vuotissynttäreille. Koko Oulusta näytti olleen lumihiutale piparkakkumuotit loppu, joten täytyi tyytyä tähtiin. Teemana siis yllättäen Frozen ;).




Rohkaisen kokeilemaan ohjetta, uskon että et tule pettymään ;)

Käyhän myös osallistumassa Valkoista Harmoniaa -blogia kirjoittavan Helin huikeaan arvontaan sisustusliike Lifestylenordiciin tästä. Arpaonnea ;)


-J-

5 kommenttia:

  1. Hei Johanna! Käypä kurkkaamassa tuorein postaukseni, siellä on pieni ylläri sulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika iso ylläri :)! Harvemmin nimittäin arpaonni osunut kohdilleen arvonnoissa ;). Kiitos Heli ihanasta arvonnasta yhdessä lifestylenordiin kanssa :)!

      Poista
    2. Kiva että osui kohdallesi! <3 Laitatko yhteystietosi mulle sähköpostiin, niin välitän eteenpäin Lifestylenordiciin: valkoistaharmoniaa@gmail.com :)

      Poista
  2. Kiva blogi sulla! Jäinkin lukijaksi heti :)

    VastaaPoista
  3. No kiitos kiitos ja tervetuloa vain uudeksi lukijaksi :) Sinulla on myös kiva blogi :)!

    VastaaPoista